»YOU SHALL NOT PASS!«

Når først man har set det, glemmer man det aldrig – Gandalf, der styrter i døden i Ringenes Herre. Det er blevet kaldt filmhistoriens mest ikoniske scene. Men hvad hedder broen, Gandalf falder fra? Og hvilken brotype, har vi med at gøre? 

Skærmbillede-2021-09-20-kl.-16.12.08.jpg
Skærmbillede-2021-09-20-kl.-16.13.05.jpg
Skærmbillede-2021-09-20-kl.-16.14.20.jpg
Skærmbillede-2021-09-20-kl.-16.17.07.jpg
Skærmbillede-2021-09-20-kl.-16.12.36.jpg
Skærmbillede-2021-09-20-kl.-16.17.48.jpg

Det er den 15. januar år 3019 (altså i TA,Third Age of the Sun). Vi er et godt stykke inde inde i Eventyret om Ringen, første film i Ringenes Herre-triologien. Det er her, hobbitten Frodo får til opgave at bringe ringen hele vejen til Dommedagsbjerget, for at smide den ned i det flammende lava, hvor den er blevet skabt, og det eneste sted, hvor den kan blive ødelagt. 

Hele holdet er godt på vej – både Gandalf, Legolas, Aragorn, Boromir, Gimli og hobbitterne er med. De skyder en slags genvej gennem det gamle dværgekongerige, der kaldes Morias miner. De har lige nedkæmpet et uhyggeligt søuhyre og tusindvis af orker. Men det bliver meget værre. En Balrog kommer susende. 

En Balrog er et enormt højt, skræmmende væsen. De er konstant i flammer og har kringlede horn i panden. Blandt fans diskuteres det ivrigt, om de har vinger eller ej. Men én ting er sikkert – de er vanvittigt uhyggelige og meget magtfulde. Det krævede f.eks. kun syv Balrogger at smadre en Ungoliant, som var kilden til alle stjernes lys i galaksen. 

Da Balroggen viser sig, tager hele holdet derfor benen på nakken. De skal ud af minerne og det kan kun gå for langsomt. 


Er det en Stressed Ribbon i Khazad-Dûm? 
Jagten ender foran den skæbnesvangre bro Khazad-dûm, også kendt som Durin’s Bridge

Broen strækker over en nærmest uendelig dyb kløft. Broen er ikke særlig lang, men den er til gengæld bevidst bygget meget snævert, så kun én person ad gangen kan gå over den. Den er uden rækværk – man er blot ét forkert skridt fra at ende i den kulsorte afgrund. Det ligner en buebro eller måske endda en stressed ribbon

You_Shall_Not_Pass!_0-1_screenshot.jpg

Holdet går hurtigt men forsigtigt over broen – en ad gangen. Gandalf går til sidst, men Balroggen er for tæt på. Gandalf stopper på midten af broens spænd, vender sig mod den gigantisk flammende Balrog og råber de nu legendariske ord: »You shall not pass!« 

Vi ved slet ikke, om en Balrog kan forstå engelsk, men den lytter i hvert fald ikke efter. Frodo råber skingert og lidt irriterende på Gandalf i baggrunden. Men det er for sent. Gandalf tager kampen op. Balroggen rejser sig i sin fulde længde – måske 20-30 gange større end troldmanden på broen – og svinger et flammende sværd direkte ned mod ham. 

Gandalf afværger det flammende helvedes angreb. »Go back to the shadow,« siger han til monstret. Igen virker det til, at en Balrog ikke er et væsen, der lytter særligt godt efter. Nu svinger den i stedet en slags flammende pisk mod Gandalf. 

Gandalf smasker sin troldmandsstav med lys i direkte ned i broen. Balroggen tager et skæbnesvangert skridt frem – og den ene halvdel af broen styrter sammen under den. Balroggen falder tungt og dybt ned i evigheden. Gandalf bliver stående på en halv bro (som om dét kan lade sig gøre i virkeligheden) og vender sig om, går mod de andre. Krisen er afværget. Alt ånder fred og ingen fare.

Troede vi. Balroggens flammende pisk får fra dybet fat om Gandalfs højre ankel og trækker ham ned mod dybet. Han mister fodfæste og falder. Han hænger fast i broen med fingerspidserne. Han prøver at kæmpe sig op. Det er svært. Han kigger Frodo direkte i øjnene. Han klarer den ikke. Hans sidste ord (i denne omgang, spoiler alert) er: »Fly, you fools.«

Det er ikke tilfældigt, at det kun er en bro, der kan bære så legendarisk en scene. Hvilken anden konstruktion skulle ellers kunne udtrykke den spinkle balancegang mellem livet og døden, sejren og nederlaget, storhed og fald? Broen er en konstruktion, der sætter selve livet i spil. Det er derfor, at Khazad-dûm er broen, der er gået over i filmhistorien.